Verslag over het bezoek van Paul

24 Augustus 2010

Door: Leerlingen groep 7, Dr. Rijk Kramerschool, Amsterdam

Paul werkt voor de indianen. Hij bouwt met andere mannen huizen voor de indianen. Daarom gaat hij ook regelmatig naar het Amazone gebied. Hij houdt ook campagnes voor de indianen. Paul ging ons vertellen over zijn bezoek aan de indianen.

Eerst ging Paul vragen wat wij al hadden geleerd over indianen. Daarna ging hij vertellen.

Indianen verwelkomen hun gasten altijd door te gaan dansen en zingen. Eerst komen de oude mensen en dan de jongeren. Dan ga je mee naar een gebedshuis. Daar wonen hun goden volgens hun. Daarna mag je het dorp in. De Braziliaanse Amazone indianen slapen in hangmatten of op zelf gemaakte rieten matten. Er zijn 250 verschillende indianen volken en 180 talen. Een heel belangrijk wapen is een soort van knuppel met stekels. Meestal zijn indianen bloot op een doekje na. Ze hebben verder ook allemaal verf op hun lichaam die gemaakt is van besjes en planten. Ieder streepje of stipje verf heeft een andere betekenis. Die betekenis is ook bij elk volk anders. Je bent bij de indianen of volwassenen of kind niet puber of zo. Om volwassen te worden moet je iets doen, een ritueel. Dan moeten jongens bijvoorbeeld handschoenen van bladeren aan doen waar allemaal kogelmieren in zitten (kogelmieren heten zo omdat als je door ze gebeten wordt het voelt als een kogel die je raakt). Tijdens dat het gebeurt mag je niet au zeggen of op je gezicht laten merken dat je pijn hebt. Ben je niet geslaagd dan moet je het later weer doen. Je kan dus ook nooit volwassen worden maar dat gebeurt bijna nooit. Als je het niet haalt, hoor je er niet helemaal bij.

Er is hout dat hard hout heet, zelfs een spijker wordt er krom van. De indianen worden door de blanken verjaagd omdat die dat hardhout willen kappen. De amazone indianen worden ook verjaagd omdat er goud en edelstenen op hun gebied liggen. Ze werden vaak weggejaagd door cowboys met pistolen. Paul heeft ook verteld over een ander indianen volk. Dat volk heet het Guarani volk. Daar worden de mensen ook weggejaagd door de blanken. Omdat de blanken op die plekken waar de indianen wonen soja bonen en suikerriet willen verbouwen. Indianen gaan dan vaak niet naar de rechter omdat die niet altijd eerlijk zijn. Je kan ze namelijk omkopen met geld.

Veel indianen lusten geen koeienvlees omdat ze daar niet aan gewend zijn. De indianen eten papegaaien, zwijnen, slangen, sprinkhanen, mieren en natuurlijk vis (vissen kunnen daar wel heel lang worden. Soms wel 1 meter lang). Daar jagen ze allemaal op. Verder eten ze natuurlijk ook fruit. De papegaaien gebruiken ze goed, want hun veren gebruiken ze voor hun tooien. Paul is vaak bij dit volk geweest.

Noot: Paul = Paul Wolters, lid van Steungroep Indianen in Brasil