De Amazonewerkgroep Heerlen voert al een paar jaar actie tegen ontbossing en mensenrechtenschendingen in het Amazonegebied. We richten ons vooral op Nederlandse bedrijven, financiële instellingen en overheid. Wij schreven brieven naar minister Kaag, leden van de Tweede Kamer en bedrijven die actief zijn in Brazilië. We benaderden banken en pensioenfondsen die beleggen in bedrijven die bijdragen aan de verwoes-ting van de Amazone. Wij voerden actie bij de ING-bank in Heerlen en spraken met een vertegenwoordiger van het ABP over het beleggingsbeleid.
De verkiezingen van 17 maart en de vorming van een nieuwe regering waren de aanleiding om opnieuw aandacht te vragen van de Nederlandse politiek. Wij werden daarbij ook geïnspireerd door de apostolische verman-ing Querida Amazonia van paus Franciscus. Dus schreven wij een brief naar de fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer waarin wij voorstellen doen voor een regeringsprogramma.
Uit de reacties op eerdere brieven bleek dat er wel richtlijnen zijn voor Inter-nationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Bedrijven zeggen dat ze zich daaraan houden, maar doen dat lang niet altijd, en daar staan géén sancties op. Daarom pleiten wij in onze brief voor wetgeving die Nederlandse bedrijven dwingt ook in het buitenland mensenrechten te res-pecteren en het milieu te beschermen. De vrijblijvendheid moet van tafel. Het kan niet zo zijn dat bedrijven met praktijken waarvoor ze in Nederland vervolgd zouden kunnen worden, daar in het buitenland mee wegkomen.
Wetgeving in Nederland is nodig, maar de problemen moeten ook internationaal aangepakt worden. Al sinds 2014 wordt binnen de Verenigde Naties gewerkt aan het UN Binding Treaty on Business and Human Rights. Er zit niet veel schot in de onderhandelingen. Wij vragen daarom dat de nieuwe regering zich zal inspannen om dit verdrag tot stand te brengen. Ook stellen wij voor dat de regering het voortouw neemt bij multilaterale actie ter bescherming van bossen.
De huidige grootschalige verwoesting van het milieu kun je kenschetsen als ecocide. Er wordt internationaal actie gevoerd om ecocide als een misdaad tegen de menselijkheid te beschouwen waardoor deze bij het Internationaal Strafhof vervolgd kan worden. Ook in de Tweede Kamer is zo’n voorstel gedaan. Wij vragen de regering om ecocide toe te voegen aan de misdrijven die bij het Internationaal Strafhof vervolgd kunnen worden.
Hopelijk kan onze brief helpen om milieu- en mensenrechten een plaats te geven aan de formatietafel.
De volledige brief is hier vinden.
Noot: Werkgroep Indianen in Brasil is een van de organisaties die samenwerken in de Amazonegroep Heerlen