Tijdens de VN-Mensenrechtenvergadering van 9 juli j.l. hebben de Indianen, gesteund door andere organisaties, het veto van president Bolsonaro aangeklaagd tegen extra hulp die nodig is i.v.m. de corona-pandemie. Het Braziliaanse parlament had een noodplan ingediend van toegang tot water, maatregelen tegen besmetting en sterfte, actie tegen indringers als illegale houtkappers, een gezamenlijke aanpak met de gemeenschappen tegen covid-19.
Bolsonaro kwam echter met een veto, onder het mom dat er geen budget zou zijn. CIMI oordeelde echter dat Bolsonaro’s verzet tegen het noodplan “de vooroordelen, de haat en het geweld van de huidige regering ten op-zichte van inheemse volkeren, quilombola’s en traditionele bevolkings-groepen bevestigt”. Het Hooggerechtshof heeft intussen uitgesproken dat de Staat voor de vereiste maatregelen moet zorgen.
Bij de interactieve dialoog met de VN kwamen ook verwante zaken ter sprake, zoals de stop op de afbakening van inheemse gebieden en de ontmanteling van milieuvoorschriften.
Inheemse volkeren zijn niet alleen het slachtoffer van invasies door boskappers en van klimaatverandering, ze zijn ook beheerders van het woud, zo werd gezegd.
(Bron: CIMI – 10/7/20 Vrije vertaling IndinBr)
Bedrijven klagen en dreigen met boycot Ook vanuit een andere hoek neemt de kritiek op de mensenrechtenschendingen en het milieubeleid van Bolsonaro toe. Grote multinationale bedrijven actief in Brazilië hebben bij de regering geklaagd over de slechte naam die Brazilië in de wereld heeft en de weerslag die dit veroorzaakt op hun positie als betrokkenen in dit ver-haal. Zij eisen verandering. Ditzelfde geluid komt van grote financiële investeerders, zoals bij voorbeeld het Noorse staatspensioenfonds, dat zijn gelden terugtrekt bij onverantwoorde projecten met stuwdammen.
Sinds kort melden zich in deze rij van critici de grote Britse supermarkt-ketens (Tesco, Morrisons, Asda and Marks and Spencer) die dreigen met een boycot van Braziliaanse producten, als Brazilië haar beleid van houtkap en ontbossing niet herziet.
Op de achtergrond speelt hier ook het gesprek over het nieuwe Mercosur-verdrag tussen Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Brazilië, en de EU.