Investeringen Pensioenfondsen
Het grootste Noorse pensioenfonds trekt volgens mededelingen van 13 mei 2020 haar investeringen terug bij wereldwijd 7 mijnbouw- en energiebedrijven die mensenrechten schenden. Investors Fund steunde de intrekking van aandelen in Brazilië van Vale en Eletrobrás vanwege de misdaden in Brumadinho (verwaarlozing en doorbraak in 2019 van stuwdam met honderden doden en in Mariana (idem, verwoesting meerdere dorpen in 2015) en het geweld veroorzaakt door de bouw van de Belo Monte stuwdam).
De Ethische Raad van het fonds steunde de intrekking van investeringen na de beoordeling van het risico dat bedrijven vormen voor het milieu en inheemse volkeren.”Het wordt steeds moeilijker voor beleggers om te zeggen dat ze geen informatie hadden of dat ze werden misleid. Deze standpunten van onwetendheid worden niet langer ondersteund”, aldus advocaat Danilo Chammas.
In de verklaring van het Investeringsfonds weegt ook zwaar het verplaatsen van 20.000 personen, onder meer uit inheemse dorpen, die hun huizen onder water zagen verdwijnen voor de bouw van de Eletrobrás waterkracht-centrale van Belo Monte.”Veel inheemse gebieden worden zwaar getroffen door het project. Het project heeft geleid tot een verhoogde druk op inheem-se gebieden, de desintegratie van de sociale structuren van inheemse volk-en en de verslechtering van hun levensonderhoud” aldus de Ethics Council van de Europese organisatie.
(Bron: Cimi 15-5-20)
< Vraag: wat is de positie van NL-pensioenfondsen in deze ? >
Nationale Inheemse Campagne om landrechten
De Inheemse organisaties van Brazilië samen met organisaties voor Mensenrechten en Milieu brengen een openbare verklaring uit nu het Hooggerechtshof tussen 22-28 mei 2020 een zienswijze zal geven m.b.t. de landrechten zoals deze in de Grondwet van 1988 staan. Tot voor kort las men daar dat alle gebieden die de Inheemse Volken toekomen snel wettelijk erkend moeten worden. Sinds 1988 is daar door de Inheemse Volken fel voor gestreden en een deel is ook definitief geregeld, een ander deel is nog dagelijks onderwerp van strijd.
De vorige tussenpresident Temer bracht op instigatie van de sterke landbouwlobby een interpretatie op het toneel als zouden alleen die gebieden die in 1988 al juridisch afgerond waren de In-dianen toekomen. Daar is nationaal en internationaal fel tegen geprotesteerd, maar de huidige president Bolsonaro, knecht van dezelfde landbouwlobby, maakt gebruik van deze interpretatie om alle landtoewijzingen stop te zetten en zelfs om wettelijk afgehandelde toewijzingen van na 1988 terug te draaien.
De zienswijze van het Gerechtshof zal naar verwachting grote gevolgen hebben voor de toekomst van de Inheemse Beweging. Vandaar de verklaring van o.a. APIB, COIAB, CIMI, INA,
ISA, Greenpeace Brasil en vele andere organisaties.
(Bron: CIMI 19-5-20)
Succes na 24 jaar strijd
Het Ashaninka-volk krijgt een nooit eerder toegekende compensatie voor de illegale houtkap op hun land: 3 miljoen dollar én een officiële verontschuldiging. De Ashaninka, hebben onlangs in de federale rechtbank een zaak gewonnen tegen illegale houthakkersgroepen. Dit is een historisch einde van een twee decennia durend geschil.
Op 1 april 2020 ondertekende de procureur-generaal van de Republiek een schikking voor het kappen van duizenden mahonie-, ceder- en andere boomsoorten om de Europese meubelindustrie meer dan 40 jaar geleden te bevoorraden. De verwoesting trof een kwart van het gebied dat momenteel het inheemse reservaat omvat.
De schikking markeert het einde van een juridisch geschil dat in 1996 begon, toen het federale overheidsministerie (IPM) een openbare civiele procedure inleidde tegen houtbedrijven die in handen waren van de machtige familie Cameli. Dezelfde familie als de huidige gouverneur van Acre, Gladson Cameli, en zijn oom, Orleir Cameli, die ook gouverneur was van 1994 tot 1998.
Deze conclusie heeft gevolgen voor honderdduizenden gevallen. Om drie recente voorbeelden te geven van massale milieudelicten die zich in Brazilië hebben voorgedaan: we hebben Mariana, Brumadinho en, vorig jaar, de olieramp in de Braziliaanse wateren, stelde advocaat Rodrigo.
(Bron: Mongabay / Survival International. )
Corona en Inheemse Gemeenschappen
In vele deelstaten hebben inheemse gemeenschappen in de strijd tegen het coronavirus de toegang tot hun dorpen afgesloten. Waar de overheid geen duidelijke aanpak en bescherming biedt, komen de indianen zelf in actie. Zij weten maar al te goed uit het verleden wat een virus vooral voor hen kan betekenen. De komst van en het contact met de blanken heeft hen griep, pokken, tyfus en mazelen gebracht, ziektes waartegen ze geen verweer hadden en die de uitroeiing van complete volken betekenden. Op vele plekken hebben ze nu dus wegen geblokkeerd en wordt 24 uur per dag in ploegen gecontroleerd. Deze blokkade gaat echter ook hier niet zonder problemen. Menig dorp is niet meer zelfvoorzienend en vele bewoners zijn voor hun inkomen afhankelijk van de ‘beschaafde wereld’ op afstand.
Terwijl o.a. in het Amazonegebied en in Mato Grosso de problemen en sterfgevallen toenemen doen 12 landelijke organisaties in de zondagseditie (17-5) van de kranten O Globo en Folha de S. Paulo een oproep aan de autoriteiten. De instellingen appelleren op de verantwoordelijkheid van de federale overheid voor wat zij vermijdbare sterfgevallen door covid-19 noemen en zeggen dat een echte volkerenmoord van armsten aan de gang is, aangezien de epidemie in de periferieën en de krottenwijken, in verpleeghuizen, in dorpen, in inheemse gemeenschappen en in gevangenissen voortduurt .
(Ondertekenen : o.a. IDEC – Braziliaans Instituut voor Consumentenbescherming, Oxfom Br.; Amnesty Int. Br.; Commisssies vh Aartsbisdom São Paulo; Artsenunie van Rio de Janeiro en São Paulo; Braz. Persvereniging; Instituut Bedrijven en Sociale Verantwoordelijkheid; CIMI.)
Bron: CIMI, 19-5-20