Een groep mensen van Steungroep Indianen in Brasil, en vanuit de Andreaskerk, en vanuit Heerlen Mondiaal hebben samen een steunbetuiging opgesteld voor 2 vrouwen in Noord-Oost Brazilië die zich al jaren inzetten voor de rechten van de indianen, voor arme landloze boeren en voor het milieu.
De vrouwen, Eliane Moreira en Ione Nakamura, werken als hoge beambtes bij Justitie, maar worden constant tegengewerkt door de landelijke bestuurders die samenspannen met het groot- grondbezit en de agro-industrie van het land. De vrouwen met hun team geven echter niet op.
De groep in Heerlen verdiept zich op dit moment in de betrokkenheid van de Nederlandse Ambassade en het Nederlandse bedrijfsleven bij de ontbossing, de aanleg van (illegale) havens en spoorwegen, de verdrijving van de oorspronkel-ijke bewoners van het land, de aanplant van nog meer soja als mono-product.
In de diverse artikelen die hierover berichten vond de groep het verhaal van beide vrouwen. Men besloot om vanuit Nederland en Heerlen een brief te sturen. Dat wij ons medeverantwoordelijk voelen voor wat wij als Nederland aanrichten, dat wij onze medeburgers willen in-formeren en dat wij onze (morele) steun aan-bieden.
Hieronder een deel van de brief:
‘ We zijn op de hoogte van de (omwille van de zogenaamde “economische ontwikkeling”) grootschalige ontsluiting van het Amazonegebied door de Braziliaanse overheid.
Wij zijn via o.a. een artikel van de NGO’s Greenpaece, Hivos, Both Ends en WITNESS in een belangrijke landelijke krant in Nederland op de hoogte wat die ontsluiting betekent voor de flora en fauna, en voor het klimaat en het milieu.
Ook zijn we op de hoogte, wat de gevolgen hiervan zijn voor de oorspronkelijke bewoners van dit gebied: zoals gewelddadige conflicten over grond, ontbossing, verdrijving uit eigen ge-bieden, moordpartijen, schending vanmensenrechten.
Waar wij ons als Nederlanders in het bijzonder zorgen over maken is de betrokkenheid van een aantal bedrijven uit Nederland bij die ontsluiting, in een schimmig samenspel met Braziliaanse bedrijven.
Wat ons stoort is dat de Ned. overheid – ook om eigen redenen (handelsnatie)- steun verleent aan de genoemde Nederlandse bedrijven, en daardoor medeplichtig lijkt aan dit schimmige spel.
Wij begrijpen dat u beiden, Elaine en Ione, in uw land strijdt voor de mensen, wier rechten in toenemende mate met voeten getreden worden ….. een schier onmogelijke taak.
Wij bewonderen uw moed en doorzettingsver-mogen en vragen ons af of er van onze kant mogelijkheden zijn om u te helpen.
Ondertussen werken wij aan een brief voor de Nederlandse overheid, het parlement en de ge-noemde Nederlandse bedrijven, waarin we onze zorgen meedelen en om uitleg voor het gevoerde beleid vragen.
Onze vraag aan u: wat zouden wij nog meer kunnen doen in ons land?