Colum door: Wim van Kempen
Begin december doen 174 Nederlandse milieu- en klimaatwetenschappers een oproep om te stoppen met biobrandstof uit voedsel. Een achterhaald idee dat het milieu baat heeft bij biobrandstof, gemaakt van voedselgewassen, zo lees ik in hun brief in Trouw van 2 december.
Als werkgroep Indianen in Brasil hebben we de afgelopen jaren diverse keren op zomerfestivals gestaan waar we handtekeningen vroegen voor een petitie rond biobrandstof. Al jaren is immers bekend dat onder meer in Brazilië indianengemeenschappen verdreven worden van hun gronden. Voor soja en andere gewassen ten behoeve van zogenaamde schone brandstof voor onze auto”s. Wij vroegen de bezoekers van de festivals wat zij ervan vonden dat wij onze problemen van vervuiling over de schutting van inheemse gemeenschappen gooien. Al snel gingen de gesprekken dan over de vraag hoe schoon die brandstof dan wel zou zijn.
Een kwestie van perspectief?
Onze lucht wat minder smerig, zo leek het. Ja, dan wel ten koste van landroof, dodelijke conflicten, politieke corruptie elders in de wereld. Ieder jaar verschijnt in Brazilië het Jaarboek van Geweld jegens Inheemse Volken. Doden, armoede, ziektes. En meestal hebben deze alles te maken met de landhonger van agrarische multinationals. Niet voor niets deden indianenorganisaties herhaalde malen oproepen ook aan Europa om de in hun ogen besmette producten van geroofde gronden te boycotten. Er kleeft bloed van indianen aan deze landbouwproducten, zeiden hun leiders nog onlangs tegen een delegatie van Europarlementariërs. Hoe lang laten jullie dit nog gebeuren, wanneer nemen jullie je verantwoordelijkheid in deze kwestie, vroegen ze hen.
Een wending?
Europa gaat binnenkort praten over biobrandstof voor de jaren 2021-30. Brussel wil bijmengen. Wat mag de naam duurzaam dragen? Als oerwoud opgeslokt wordt, indianen zonder land blijven, mooie afspraken op papier niet nagekomen worden, mono productie toeneemt, echt voedsel onbereikbaar wordt voor de armen, de CO-2 problemen alleen nog maar toenemen (volgens de wetenschappers). De landbouwlobby, de auto-industrie en Europese landen die zelf gewassen voor biobrandstof produceren zullen ongetwijfeld voor een moeilijk gesprek zorgen. En de Europese burger, blijft die toekijken en rijdt rustig zijn karretje?
2 december 2017