Binnen een gezamenlijk project van o.m. HIVOS en Greenpeace dragen deelnemers van de Postcodeloterij een steentje bij om de vernietiging van het Amazonegebied in te dammen. De Loterij zet vanaf 2017 voor Nederland bijna 15 miljoen Euro in. Het zo mooi zijn als vele meespelende families (meer) betrokken raken bij de redding van het regenwoud en het voortbestaan van haar bewoners.
Project Alle ogen op de Amazone
Op haar website (www.hivos.nl) vertelt HIVOS: In het regenwoud worden mens en milieu verdrukt als nooit tevoren, dus snelle actie is hard nodig. Inheemse gemeenschappen die in de bossen leven, zijn cruciaal voor de duurzame bescherming van het regenwoud. Maar deze groepen hebben vaak niet de middelen, kennis en contacten om voor hun rechten op te komen en hun leefomgeving effectief te beschermen. In een nieuw project. Alle ogen op de Amazone werken Hivos en Greenpeace samen met lokale bewoners in Brazilië, Ecuador en Peru om het regenwoud te beschermen tegen vernietiging door bijvoorbeeld houtkap, mijnbouw en olievervuiling.
Het project wil moderne technieken (satellieten, drones, camera’s en tablets) inzetten om te controleren waar industrie, overheid, commerciële landbouw en multinationale bedrijven in de fout gaan. Deze media worden gekoppeld met de expertise en de inzet van de Inheemse Volken. Indianen gaan aan het werk met de moderne sociale media en brengen overtredingen naar buiten bij hun partners in het project. Namens de Amazonevolken neemt koepelorganisatie COICA deel. In overleg met deze organisatie is gekozen voor het grensgebied Brazilië/Peru/Ecuador, een nog redelijk intact gebied maar van alle kanten bedreigd, met een oppervlakte van 2 keer Nederland en waar Inheemse gemeenschappen zich verweren tegen de ontbossing. Hier moet een pilot starten dat later uitgebreid, aangepast enz. kan worden.
Radicale transparantie
De gekozen aanpak en de partners moeten zorgen voor verzamelen en (internationale) verspreiding van bewijzen, voor aanklachten en vervolging van schuldigen. De vele partners (naast de eerder genoemde o.a. ook Both Ends, Digital Democracy, ISS/Den Haag, en Interpol) zullen nodig zijn. Niet in het minst om wereldwijd ogen en getuigen te hebben bij het werk en het risico dat de lokale uitvoerders daarbij lopen. Er staan enorme rijkdommen en belangen op het spel. De (lokale) autoriteiten en het bedrijfsleven zullen zich hopelijk meer gecontroleerd gaan weten. Wellicht gaat de Postcodeloterij haar deelnemers hier ook in betrekken.